Vorige week waren Carla en Gerrit Verhoeven (lid van OGC uiteraard) uitgenodigd op de Dutch Design week om het less +1 diner mee te organiseren. Op dit door provincie Brabant georganiseerde diner ontmoeten designers en agrariërs elkaar met de opdracht om meerwaarde te creëren.
De provincie faciliteert dit omdat volgens hen groei niet meer mogelijk is. De provincie wil zo agrariërs de kans geven uit te zoeken wat er mogelijk is. Op de foto worden de aanwezigen door de kap die zij op hebben geheel van hun omgeving afgesloten en zo alle aandacht te richten op het stukje geitenkaas dat voor hun op een plankje ligt. De designers wilden zo de smaakbeleving en de aandacht voor het product - en dus het genieten ervan - volledig tot hun recht laten komen. Het was absoluut een leuke ervaring.
Nog even wat meer achtergrond informatie; binnen de Landbouw Innovatie Campus werken boeren, designers en ambtenaren samen met het doel, het vinden van nieuwe oplossingen voor vraagstukken binnen de agrosector. Decennia lang was het de dominante mentaliteit in de landbouwsector om zoveel mogelijk te produceren op een zo efficiënt mogelijke manier. Dit zorgde voor allerlei negatieve effecten op het gebied van gezondheid en welzijn voor zowel dieren als mensen. In het project Less +1 wordt gezocht naar strategieën om minder te produceren en tegelijkertijd de waardering voor voedsel te vergroten. In de toekomst verwachten we een toename van het aantal +1 ingrediënten. Deze + 1's zitten niet letterlijk in het product, maar zijn de toegevoegde waarden die we toevoegen in de manier waarop we voedsel produceren, consumeren en van betekenis voorzien.