Geitenmelk is gezond!

Geitenmelk past goed in een gezonde voeding en is licht verteerbaar. Daarnaast is geitenmelk een goede bron van eiwitten en voorziet het in de behoefte aan een groot aantal essentiële aminozuren. Maar dat is het nog niet, geitenmelk is rijk aan calcium en verschillende vitamines (A, D, B1, B2, B12). Geitenmelk bevat zelfs vier keer zoveel vitamine A en twee keer zoveel vitamine D versus koemelk. Daarnaast heeft geitenmelk een dubbele aan waardevolle mineralen en bevat weinig zout.

De Nederlandse biologische geitenmelk heeft gemiddeld een vetgehalte van 4,1% en een eiwitgehalte van 3,4%. In geitenmelk zit minder vet en eiwit dan in koemelk en de verdeling van het vet over de melk is wat fijner. Het verschil in vetzuursamenstelling zorgt voor de karakteristieke smaak van geitenmelk en geitenmelkproducten.

Geitenmelk feiten
 
- Verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed;
- Verhoogt de weerstand;
- Stimuleert het antioxidatie-systeem in het lichaam;
- Gaat overgewicht tegen;
- Voorkomt ouderdomssuikerziekte (diabetes type II);
- Vermindert bloedklontervorming;
- Voorkomt hyperhomocysteinemie.

Geitenmelk is licht verteerbaar
Ook de verdeling van het eiwit over de melk en de samenstelling van het eiwit verschilt van koemelk. De samenstelling zorgt ervoor dat mensen die allergisch zijn voor koemelk soms wel geitenmelk kunnen verdragen. Met nadruk op soms, er bestaat namelijk ook allergie voor geitenmelk of zelfs voor beide soorten melk. Over het algemeen is geitenmelk voor de meeste mensen makkelijker verteerbaar dan koemelk. Door de kleine melkvetbolletjes en de kleine eiwitdeeltjes kunnen de spijsverteringsenzymen makkelijk inwerken op de geitenmelk. Bovendien vormt het eiwit van de geitenmelk in de maag een zachter gel dan het koemelkeiwit. Ook dit komt de verteerbaarheid ten goede.

Rauwe melk 
Gebruik van geitenmelk heeft gunstige effecten op de gezondheid. Zowel rauwe als gepasteuriseerde geitenmelk is een zeer goed voedingsmiddel. Rauwe melk heeft echter een hoger gehalte aan vitamines en andere essentiële stoffen. Doordat er geen verhitting heeft plaatsgevonden heeft het haar maximale functionaliteit behouden. Rauwe melk heeft dan ook een beter effect bij het voorkomen van osteoporose (botverbrozing) en atherosclerose (aantasting van de bloedvaten). Het is belangrijk om verantwoord om te gaan met rauwe melk. Zorg ervoor dat dit goed gekoeld bewaard wordt en dat het binnen een paar dagen wordt verbruikt.

Voor het wetenschappenlijk onderzoek, klik hier.

Adres gegevens


Postadres
Dongenseweg 18
5121 PC Rijen
Nederland

E-mail
info@organicgoatmilkcooperatie.nl

Contact gegevens


Gerrit Verhoeven (voorzitter)
+31 (0)6 – 512 635 22

Cor Struik (verkoop)
+31 (0)6 – 531 361 30

Johan Devreese (secretaris / penningmeester)
+32 (0)473 – 392 670